Muike Mutsaers Wisselende beelden

Retraite in Holland

Retraite in het vroege najaar van 2019 : GAAT DOOR – nog enkele plaatsen beschikbaar

Impermanentie en levenslust – met Muike Mutsaers

Een aantal studenten van me heeft het initiatief genomen om samen met mij een retraite te organiseren.

In het verleden gaf ik jarenlang retraites aan de School voor Zijnsoriëntatie en later op de Academie op Kreta.

Vandaar: eind september 2019 in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven https://www.samaya.nl/, niet ver van Utrecht.

Een prachtige plek om te mediteren (zowel zitten als ook meditatie in beweging)  gecombineerd met teachings, buiten zijn, wandelen en stilte. De verzorging in Samaya is erg goed. Je geniet van bourgondische biologisch-vegetarische maaltijden en er zijn fijne slaapkamers.

Thema: ‘Impermanentie en levenslust’.

Impermanentie is niet zomaar een idee maar een inzicht in de aard van de realiteit. Alles is voorbijgaand én veranderlijk. Onze geest waar alle waarneming plaatsvindt is een erg fluïde aangelegenheid. Gedachten, gevoelens en staten van zijn, verschijnen en verdwijnen. We lijden niet aan veranderlijkheid of vergankelijkheid maar wél aan dat het ons niet bevalt dat de dingen vluchtig zijn. We hechten aan onze gedachten en onze gevoelens, die ons een gevoel van identiteit geven. Of zoals David Grossman het zei in zijn 5-mei lezing een paar jaar geleden: “Het is niet makkelijk toe te geven, maar in ons alledaagse leven stollen we in het algemeen heel langzaam binnen één duidelijke, welomschreven identiteit, die vaak ook verkrampt of star is.”…“Maar eens in de zoveel tijd… komt binnen in ons iets in beweging. Ineens lijken we een verre melodie op te vangen of een vergeten stem die onze naam noemt…. Wat een gevoel van verheffing en vrijheid ervaren we dat ene ogenblik, als we plotseling heel even ontsnapt zijn uit de gevangenis van onszelf.”

Om vrij en gelukkig te zijn hoeven we alleen maar ons verzet tegen vergankelijkheid te herkennen en los te laten. Als je het hechten gaat herkennen en wilt loslaten dan kan alles rusten op de eigen plek. Als blijkt dat veel van je levenslust is gaan zitten in het gevecht tegen hóe de dingen zijn, kan die zich moeiteloosheid bevrijden. Deze levenslustige en natuurlijke aard die nooit ver weg is, is herkenbaar als een open, heldere ruimte van zijn.

Op dit moment ben ik wat betreft de training van onze geest vooral geïnspireerd door de realisatie dat wát je waarneemt minder interessant is als dát je waarneemt.

Of anders gezegd dat het thuisbrengen van jezelf in de grond van je gewaarzijn (lees natuurlijke aard) en leren zien dat álles uit diezelfde grond oprijst en weer verdwijnt enorm bevrijdend is. Beter gezegd: jou op een intieme en hartvolle wijze openheid en vrijheid toont en een inherente rust brengt. Dus niet een kalmerende rust creëert maar dieper laat zien wie je bent.

Niet op de trein stappen van wat verschijnt. De zaken op de plek laten. Onbeweeglijk en tijdloos en licht aanwezig zijn bij het spel van ervaring.

Van daaruit is het niet moeilijk contact te maken met intelligentie, creativiteit en leiderschap. De integratie van deze kwaliteiten in een persoonlijke levenshouding kan tot steun zijn in het leven en een echte verrijking bieden voor jezelf en de ander.

 Programma

We zullen aandacht besteden aan het opfrissen van meditatietechnieken. Ontspanning, stabiliteit in mindfulness en helderheid zullen als een afwisselende dans in de meditatie-training beoefend worden. Ontspannen in presentie is een volgende stap: eenvoudig zitten en leren niets te doen. Hier is meditatie meer dan de methode. Het is een staat van Zijn.
We zullen bronnen van inspiratie in herinnering brengen door middel van teksten, muziek, kunst en voorbeeldfiguren. Daarmee wordt resonantie op wat in jou al aan wijsheid aanwezig is eenvoudig en toegankelijk in een vertolking in symbolen, die voor jou betekenis hebben.

Tenslotte besteden we aandacht aan de relatie tussen het binnen-gebied van contemplatie en het buitengebied van actie in de wereld. Of het ander gedrag van je vraagt als je vanuit hier wilt leven en hoe je dit kunt beamen.

Globale dagindeling:

8.15 –   9.00 uur meditatie in beweging en zitmeditatie

9.00 – 10.00 uur ontbijt

10.00 – 12.30 programma (inclusief koffiepauze)

12.45 – 15.30 lunch + pauze

15.30 – 18.30 middagprogramma

Daarna diner en ’s avonds vrij.

Praktische informatie:

Data en tijden: Van zaterdag 28 september 10.00 uur tot donderdag 3 oktober (vertrek na ontbijt).

Plaats: Samaya, Werkhoven, www.samaya.nl

Groepsgrootte: We rekenen op 8 tot 15 mensen. Het maximum is 20.

Voorwaarde voor deelname: Voorwaarde om deel te nemen is dat je ervaring met Zijnsoriëntatie hebt (of gelijksoortige spirituele training), gewend bent om regelmatig te mediteren en dat je alle dagen aanwezig kunt zijn.

Aanmelden: We horen graag vóór 15 september 2019 of je mee zou willen gaan. Je verplicht je daarmee tot deelname. Bij annulering betaal je vervolgens tot 15 augustus 50%, na 15 augustus 75% en na 15 september 100% van de deelname kosten. Aanmelden kan via info@zadoks.nl.

Kosten: De verblijfskosten bedragen € 790 als je een 2 persoonskamer deelt (je hebt hierbij een privé slaapgedeelte maar deelt de badkamer op de kamer). Voor een 1 persoonskamer zijn de verblijfskosten € 960 voor de 5 daagse retraite.

Organisatie: Tilly van Uffelen en Judith Zadoks helpen mee de praktische kant te organiseren.
Voor meer praktische informatie mail naar mail@muikemutsaers.nl of info@zadoks.nl

Mocht je twijfelen over deelname neem dan contact op met Muike 06 – 44670587.

Graag tot in de herfst